logo

Om du vill må bra? Gör sådant som får dig att må bra. Enkelt, men inte så lätt…

Det är egentligen ganska enkelt; om vi gör sådant som får oss att må bra, så mår vi bra. Om vi gör saker som får oss att må dåligt, så mår vi dåligt.

Det svåra är att vi inte riktigt vet vad det är som får oss att må bra. Eller, vi tror att vi vet, men tyvärr så har vi oftast fel. Vi har nämligen lärt oss att föredra sådant som får oss att må bra på kort sikt. Vi har lärt oss att äta socker, dricka vin, prata om annat, titta på tv, vara duktig, jobba, träna, springa ifrån, förtränga, skjuta undan och ignorera. Och visst, det är superskönt och det får oss att må bra, där och då, men det får sällan oss att må bra på lång sikt och på djupet, på riktigt. Det är så klart helt underbart att njuta av vin och vänner och att skita i allt det där jobbiga ett tag. Och det är superviktigt att kunna njuta av det goda och det härliga i det kortsiktigt sköna också. Men det är en stor skillnad på att fira livet och att fly från livet. Det är en stor skillnad att förhöja livet och att avtrubba sig från livet. Vi har väldigt lätt att tro att det sköna får oss att må bra, och vi har väldigt svårt att våga förstå när det härliga är en flykt och inte ett sätt att vara snäll mot sig själv på. Det är därför så otroligt viktigt att bli medveten om skillnaden, att våga se på våra beteenden och ifrågasätta varför vi gör som vi gör, så att vi kan börja att leva så att vi mår bättre istället för sämre.

Att ta till dom där sköna flyktbeteendena, att trycka på dom där enkla knapparna som snabbt tar oss bort från det som känns jobbigt, att stoppa huvudet i sanden och hoppas att allt löser sig löser ju sällan någonting i längden. För om vi inte gör något åt saken så blir det faktiskt oftast värre. Om vi inte tar hand om ett sår som blöder så blir det ofta infekterat. Om vi flyr och gömmer oss så känner vi oss ofta mindre och svagare i långa loppet. Om vi istället stannar och möter det som är så kommer vi att komma vidare istället för att om och om igen behöva trycka på dom där enkla knapparna, som dessutom fungerar sämre och sämre för varje gång vi trycker på dom.

Visst, det är kanske inte så kul, och det går inte så snabbt, och det är sällan särskilt enkelt. Men jag lovar att det kommer att vara värt det. För när du tränar blir du starkare, när du lär dig blir du smartare, när du lagar blir du helare, när du tar tag i skiten istället för att ignorera den så blir du bättre istället för bitter!

Livet är inte lätt, även om vi vill att det ska vara det. Men det är faktiskt helt jävla otroligt amazing att vi lever. Och att vi faktiskt kan påverka det allra mesta i livet. Vi kanske inte kan påverka allt som händer oss, men vi kan faktiskt välja hur vi hanterar det. Vi kan välja hur vi ser på saken, hur vi tar tag i saken, hur vi vill leva och vem vi vill vara!

Det är ganska så enkelt, men det är fan inte lätt. Jag säger inte att det är lätt, men jag säger att vi behöver göra det ändå. Om du vill må bra alltså, långsiktigt och på riktigt.

Om du vill må bra, gör sådant som får dig att må bra, ät sådant som får dig att må bra, umgås med sådana som får dig att må bra, tillbringa tid i miljöer som får dig att må bra. Men först så behöver du ta reda på vad det är som får dig att må bra. Alltså långsiktigt bra, på djupet bra, på riktigt bra! Och sedan göra det, välja det. Och välja bort allt det som får dig att må dåligt. För det är du som väljer hur du vill att ditt liv ska vara. Du bestämmer över ditt liv. Det är inte lätt men det är värt det.

Och sedan, när du börjar göra allt det där som får dig att må långsiktigt bra, då kommer det inte ens att vara särskilt svårt efter ett tag. Och då kommer hela livet att kännas mycket lättare. För du kommer att vara starkare, klokare och helare, och då kommer det som tidigare känts läskigt och svårt inte alls kännas så läskigt och svårt längre. Då kommer du kanske till och med att kunna se på det svåra som händer som något spännande och intressant som kan göra dig ännu starkare och bättre. Då kommer du att kunna möta det och växa av det, istället för att fly från det och känna dig mindre och svagare av det.

Om du vill må bra? Gör sådant som får dig att må långsiktigt bra! Enkelt, men inte så lätt…

Comments are closed.